ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ
“ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ”
Loading...    Please wait.

 

7οι «Πανθασιακοί  Σκακιστικοί Αγώνες

 

Την Κυριακή 3 Μαΐου διεξήχθησαν μ’ επιτυχία στα Λιμενάρια οι 7οι Πανθασιακοί Αγώνες Σκάκι παίδων – εφήβων. Χώρος αγώνων ήταν η αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων «Το Κάστρο», ένας αρκετά φιλόξενος και ζεστός χώρος που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον στις «ειρηνικές μάχες» που γινόταν στις σκακιέρες. Η πλειοψηφία των αγωνιζομένων έδειξε ιδιαίτερο ζήλο, με αποτέλεσμα οι αγώνες να διαρκέσουν 4 περίπου ώρες. Οι αθλητές -τριες χρησιμοποίησαν και τα σκακιστικά ρολόγια, προς έλεγχο του χρόνου μίας παρτίδας. Ο κάθε παίχτης είχε στην διάθεσή του 15 λεπτά για κάθε παρτίδα, ενώ στη πιο μεγάλη ηλικιακή κατηγορία γινόταν και προσθήκη 10 δευτερολέπτων ανά κίνηση. Οι διαιτητές και βοηθοί της διοργάνωσης κατάφεραν να την οργανώσουν σωστά, προσφέροντας τα μέγιστα στην διαδικασία. Τα πιο μεγάλα βέβαια συγχαρητήρια ανήκουν σε όλους όσους αγωνίστηκαν και μαθαίνουν από το σκάκι ότι «οι ήττες διδάσκουν περισσότερο». Όπως ακριβώς και στη ζωή!

Στην πιο μικρή κατηγορία (Α΄- Β΄ Δημοτικού), συμμετείχαν συνολικά 8 σκακιστές και σκακίστριες και οι νικητές κατά σειρά ήταν :

Νίκος Βλαστάρης 4,5 β. (1ος, εκτός συναγωνισμού), και ακολούθησαν Κωνσταντίνος Μπόρας 4 β. Λυδία Ζάϊκου 3,5 β. Μάγκας Δημήτρης Αξιοσημείωτη σ’ αυτή την κατηγορία ήταν η εμφάνιση του νήπιου Φάκα Δημήτριου , ο οποίος συγκέντρωσε 2 β. !

Στην κατηγορία Γ΄- Δ΄ Δημοτικού συναγωνίστηκαν 6 παιδιά.
Νικητής αναδείχθηκε ο Χρήστος Ψαλίδας με 5 β., δεύτερος ο Δημήτρης Βέργος με 4 β., ενώ την 3η θέση κέρδισε ο Χρήστος Ψιακίδης με 2β.

Στην Ε΄ Δημοτικού είχαμε 9 συμμετοχές.
Ο Κώστας Χρυσάφης έκανε το «απόλυτο» με 5β., ενώ στην 2η θέση τερμάτισε ο Αθανάσιος Ζαγοριανός με 4β. Μεγάλη μάχη έγινε για την 3η θέση, όπου την μοιράστηκαν ο Θοδωρής Λουκούμης με το Κωστή Βάϊκο.

Στην ΣΤ΄ Δημοτικού (5 συμμετοχές), νικητής με 3,5 β. ήταν ο Μανώλης Λιόλιος , 2ος με 3 βαθμούς ο Στέφανος Βουλτσίδης και 3ος ο Ιάσων Βοριάς με 2β.

Στην ενιαία κατηγορία Γυμνασίων και Λυκείων πήραν μέρος 14 άτομα και ο συναγωνισμός ήταν ισχυρός.
Πρώτος ήταν ο Γιώργος Πιτικάρης (Α΄ Γυμνασίου με 5β.), δεύτερος ο Φραντζέσκο Μπεκίρι (Β΄ Γυμνασίου με 4β.) και τρίτος ο Ιωάννης Χρυσάφης
( Α΄ Λυκείου με 3β.). Στις επόμενες θέσεις ισοβάθμησαν (επίσης με 3β.) οι παρακάτω : Παντελεήμων Μαυρομμάτης, Δημήτρης Καϊταντζίδης, Μιχάλης Καϊταντζίδης, Λάμπρου Βασίλειος και Αθανάσιος Στόγιος.

Η συμμετοχή (42 άτομα, εκ των οποίων 6 κορίτσια) κρίνεται ικανοποιητική, αν αναλογιστεί κανείς ότι την τρέχουσα σεζόν δεν έγιναν εκπαιδευτικά μαθήματα σκάκι στο νησί. Τα παιδιά και οι έφηβοι ήταν από τα Λιμενάρια, τον Ποτό, τον Πρίνο, την Καλλιράχη τον Θεολόγο και τον Λιμένα.
Στους συμμετέχοντες μοιράστηκαν δωρεάν σκακιστικές σημειώσεις και φυλλάδια, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς και πριν την έναρξη των αγώνων, παρακολουθούσαν τα κάδρα της εικαστικής έκθεσης του Σπύρου Μαλγαρινού (με θέμα το σκάκι) που φιλοξενούσε ο χώρος, καθώς και τα κόμικς – ποιήματα που ήταν αναρτημένα σε μια πλευρά.
Μπορούμε με σιγουριά να πούμε, ότι το σκάκι στην Θάσο έχει καθιερωθεί σαν «θεσμός από τη βάση» που σταθεροποιείται και διευρύνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς η δίψα των παιδιών είναι μεγάλη. Το πνευματικό αυτό άθλημα να επεκταθεί και σαν δραστηριότητα στα Δημοτικά Σχολεία, ώστε ο σκακιστικός πυρήνας να μεγαλώσει περισσότερο.
Το καλοκαίρι αναμένεται να γίνουν σκακιστικές εκδηλώσεις, τουλάχιστο στην Καλλιράχη και τα Λιμενάρια, που θα συνεχίσουν να βάζουν συνεχή θεμέλια στην εξάπλωση του αθλήματος στην Θάσο.