ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ
“ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ”
Loading...    Please wait.

 

9οι Πανθασιακοί Σκακιστικοί Αγώνες Παίδων -Εφήβων

 

Οι «9οι Πανθασιακοί Αγώνες Σκάκι παίδων-εφήβων» διεξήχθησαν την Κυριακή 22 Μαΐου 2011 στην Καλλιράχη, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου. Η διοργάνωση υλοποιήθηκε από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Καλλιράχης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιράχης «Η Μεταμόρφωση», σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιμεναρίων «Το Κάστρο», Θεολόγου «Χατζηγιώργη», Μαριών «Η Γέννα», Ραχωνίου - Αγίου Γεωργίου, Λαογραφικό Σύλλογο Παναγίας «Ο Βάκχος», Επιμορφωτικό Σύλλογο Ποταμιάς «Πολύγνωτος Βαγής», «Απανταχού Σωτηριανών», Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Γυμνασίου Πρίνου, 1ου Δημοτικό Σχολείο Λιμένα και το Σκακιστικό Όμιλο Καβάλας. Οι συμμετέχοντες αγωνίστηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με την ηλικία τους. Το μήνυμα των αγώνων ήταν η χαρά της συμμετοχής, η δράση και η ευγενής άμιλλα.

 

Οι «Πανθασιακοί Αγώνες Σκάκι παίδων-εφήβων» αποτελούν ένα θεσμό για το νησί της Θάσου που προάγει το πνευματικό άθλημα και παράλληλα παρέχει ένα σημαντικό κίνητρο στα παιδιά να ασχοληθούν με το σκάκι, προσφέροντας μια σημαντική διέξοδο στους νέους του νησιού.

 

Σημαντική προσφορά στη διοργάνωση είχε ο εκπαιδευτής σκάκι στην Θάσο, Πασχάλης Καλδιτζόγλου, σκακιστής του Α.Μ.Ο. Γαλαξίας Θεσσαλονίκης, ο βρίσκεται στο νησί ως Ιατρός στο Κέντρο Υγείας Πρίνου κι έκανε μαθήματα στα παιδιά από τις αρχές του έτους.
Διαιτητής των αγώνων ήταν ο σκακιστής και προπονητής του Σ.Ο. Καβάλας, Μαλγαρινός Σπύρος.
Παρόντες στους αγώνες ήταν οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Θάσου Ραπτόπουλος Παναγιώτης και Ξώγνος Μιχάλης, καθώς κι ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Καλλιράχης Μαυρομάτης Γιώργος.

 

Στους σκακιστές και σκακίστριες μοιράστηκαν παγωτά, χυμοί και τυρόπιτες, προσφορά των επαγγελματιών Κουτμάνη Ιωάννη, Χαρβαλή Κωνσταντίνου και Παπαδημητρίου Ιωάννη.
Μεταξύ των συνδιοργανωτών συζητήθηκε και προτάθηκε η ιδέα ενός Πανθασιακού φορέα σκάκι, η οποία θα έχει και την υποστήριξη του Δήμου Θάσου.

 

Το επόμενο έτος οι Πανθασιακοί Αγώνες συμπληρώνουν 10 χρόνια από το ξεκίνημά τους και στόχος είναι η προετοιμασία μίας εορταστικής εκδήλωσης στα πλαίσια του θεσμού.


Επίσης, το διάστημα 11 – 15 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στις Αποθήκες Μεταλλείων στα Λιμενάρια, Θερινό Σχολείο Τέχνης που θα περιλαμβάνει και το άθλημα του σκακιού μ’ ένα εκπαιδευτικό 2ωρο σε καθημερινή βάση για μία εβδομάδα. Στο τέλος Αυγούστου (24 – 31 του μηνός), διοργανώνεται από το Σ.Ο. Καβάλας το «1ο Σκακιστικό Summer Camp» στις παιδικές κατασκηνώσεις Pitsas Cump στον Πρίνο.


Όσον αφορά τη φετινή διοργάνωση, είχαμε τα παρακάτω αποτελέσματα:


Στη μικρότερη κατηγορία, όπου διαγωνίστηκαν παιδιά της Β’, Γ’ και Δ’ Δημοτικού, νικητής αναδείχθηκε ο Κώστας Μπόρας με 6β. 2η ήταν η Λυδία Ζάϊκου με 5β. και 3ος ο Δημήτρης Φάκας με 3,5 β.


Στην κατηγορία της Ε’ Δημοτικού, πρώτος «έκοψε το νήμα» ο Δημήτρης Σβιτίκης με 6β., ενώ στις θέσεις 2 – 5 υπήρξε τετραπλή ισοβαθμία με 3,5 β. (Τσιπλάκης Στέφανος, Μάρκος Γιάννης, Ξυλογιώργης Γιώργος και Παπαγεωργίου Πέτρος).


Στην ΣΤ’ Δημοτικού πρώτευσε ο Αντώνιος Ψαλίδας με 4β. Ακολούθησε ο Γιώργος Βέργος με 3β., ενώ 3ος τερμάτισε ο Ντονάλτι Ντότσε με 2β.


Στις τάξεις των Γυμνασίων και Λυκείων, νικητής ήταν ο Φραντζέσκο Μπεκίρι με 5β., 2ος ο Κώστας Χρυσάφης με 4β. και 3ος ο Φίλιππος Δούκας (επίσης με 4β.)
 

Με εκτίμηση
Το Δ.Σ. του Συλλόγου