ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ
“ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ”
Loading...    Please wait.

Α Ν Α Κ Υ Κ Λ Ω Σ Η
Χ Α Ρ Τ Ι Ο Υ

 

Μόνο η πράξη μπορεί να  κάνει τη διαφορά!
Υλοποίηση: Δημοτικά Σχολεία Λιμεναρίων, Καλλιράχης, Θεολόγου, Γυμνάσιο & Λύκειο Λιμεναρίων
 
 Φορέας διαχείρισης: Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο»
 

Ανακύκλωση χαρτιού- 1η Αποστολή

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων σε συνεργασία με τα Δημοτικά Σχολεία Λιμεναρίων, Θεολόγου, Καλλιράχης, το Γυμνάσιο και Λύκειο Λιμεναρίων  την Εθνική και την Αγροτική Τράπεζα, υλοποιεί  πιλοτικό Πρόγραμμα Ανακύκλωσης χαρτιού.

Πάνω από τέσσερις τόνοι χαρτιού δε θα καταλήξουν στις χωματερές του νησιού. Η ανακύκλωση χαρτιού   φαίνεται πως έχει μεγάλη απήχηση στους μαθητές και τους πολίτες. Στην παρούσα φάση  διοργανώνεται  η πρώτη αποστολή  χαρτιού προς  τη βιομηχανία ανακύκλωσης.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο» ευχαριστεί όλους όσους ανταποκρίθηκαν και συμμετέχουν στο πιλοτικό Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Χαρτιού που οργάνωσε και συντονίζει:  Σχολεία, Τράπεζες, Συλλόγους και ιδιώτες. Ιδιαίτερα τον κ. Ασημίδη Δημήτριο που διαθέτει  αφιλοκερδώς την αποθήκη του ως χώρο συγκέντρωσης του χαρτιού. Είναι αξιοσημείωτο ότι έως τώρα η όλη προσπάθεια  που αφορά την περισυλλογή και συγκέντρωση,  στηρίζεται  αποκλειστικά στο έργο εθελοντών. Μια μικρή μαθήτρια που συμμετείχε στο πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού μέσω του Σχολείου της, σχολίασε :

             «Για το περιβάλλον δε θέλω λόγια, θέλω πράξεις, τώρα!»

 

Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο»
 


Συνεχίζεται η αποστολή  χαρτιού προς Ανακύκλωση


Συνεχίζεται το Πιλοτικό  Προγράμματος Ανακύκλωσης χαρτιού που σχεδίασε και υλοποιεί  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο» σε συνεργασία με Συλλόγους   Σχολεία  και Τράπεζες της Θάσου.

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου με τη μέριμνα και τη  δουλειά εθελοντών φορτώθηκε  το δεύτερο τριαξονικό φορτηγό, περίπου 4 τόνοι χαρτιού για την αποστολή του προς ανακύκλωση. Η πρώτη αποστολή χαρτιού - 3 τόνοι περίπου -  πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου.  Σημαντική εξέλιξη στην «υπόθεση ανακύκλωση» αποτελεί το ότι ο Δήμος Θάσου ανέλαβε τα έξοδα  μεταφοράς του χαρτιού προς τη μονάδα Ανακύκλωσης.

Βασικός στόχος του Προγράμματος παραμένει η συστηματοποιημένη εφαρμογή του σ’ όλη τη Θάσο: Όταν  με μερικούς μόνο κάδους συγκεντρώνεται μια πραγματικά πολύ μεγάλη ποσότητα χαρτιού είναι αυτονόητο ότι όταν το Πρόγραμμα έχει πανθασιακή  κάλυψη θα  συγκεντρώσει πολλαπλάσιες ποσότητες αποσυμφορώντας σημαντικά  τις χωματερές του νησιού.

Παράπλευρες, αλλά εξίσου  πολύ σημαντικές ωφέλειες του Προγράμματος  είναι η εθελοντική εργασία πολλών πολιτών, όχι μόνο μελών των Συλλόγων που συνεργάζονται, και η μεγάλη απήχηση και η θετική στάση  των πολιτών. Πέραν αυτών η πράξη της Ανακύκλωσης στο νησί ευαισθητοποιεί τους πολίτες και πολύ περισσότερο τα παιδιά που συμμετέχουν ως παράδειγμα φιλοπεριβαλλοντικής πράξης.

Όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε για να αποτελέσει η Ανακύκλωση ένα πολύ σημαντικό Πρόγραμμα  που θα προσφέρει τόσα πολλά, αλλά και θα τιμά το νησί της Θάσου αποτελώντας από μόνο του μια  διαφήμιση του τόπου μας. Ανακύκλωση λοιπόν, γιατί «η πράξη …μετράει».
 


Δέκα τόνοι χαρτιού προς ανακύκλωση

ή η Aνακύκλωση… περιμένει!

 

 Μετά από  την πεντάμηνη λειτουργία του Πιλοτικού  Προγράμματος Ανακύκλωσης χαρτιού που σχεδίασε και υλοποίησε  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο» σε συνεργασία με Συλλόγους  της Θάσου, συγκεντρώθηκαν 10 περίπου τόνοι χαρτιού .  Η περισυλλογή και συγκέντρωση του χαρτιού κι όλη η διαδικασία  βασίστηκε αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά. Η πρώτη αποστολή χαρτιού - 3 τόνοι περίπου -  πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου.

Τα  συμπεράσματα από τη συγκεκριμένη πιλοτική εφαρμογή είναι πολύ αισιόδοξα όσον αφορά την ποσότητα χαρτιού που συγκεντρώνεται, όπως και όσον αφορά την υποστήριξη- απήχηση που έχει στους πολίτες του νησιού.

Προς το παρόν το  πρόβλημα εστιάζεται στην οικονομική υποστήριξη του Προγράμματος:

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων  αναζητεί τρόπο για την επιχορήγηση του Προγράμματος,  καθώς η τιμή του «αδιαχώριστου χαρτιού» διαφορετικών ποιοτήτων είναι περίπου 20 € ανά τόνο και καθώς μεταφέρεται αδεματοποίητο,  καταλαμβάνει μεγάλο όγκο και δεν καλύπτονται τα έξοδα μεταφοράς του.

Για την  καλύτερη εδραίωση κι επέκταση του Προγράμματος σ’ όλο το νησί απαιτούνται κάδοι ανακύκλωσης σε συγκεκριμένα σημεία, τακτική  περισυλλογή, αποθηκευτικός χώρος και πρέσα  δεματοποίησης, ενώ  ένα ειδικό όχημα  περισυλλογής θα διευκόλυνε κατά πολύ τη διαδικασία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η συστηματική περισυλλογή   θα είναι συμφέρουσα, καθώς θα αποφέρει έσοδα- έστω και λίγα- στο Δήμο που ούτως άλλως, προς το παρόν, μόνον πληρώνει για την περισυλλογή των απορριμμάτων, τη συντήρηση των χωματερών  την κατάσβεση πυρκαγιών  σ' αυτές.

Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των πολιτών είναι τόσο μεγάλο που  καθιστά αναγκαία την εφαρμογή του Προγράμματος σ΄  όλο το νησί της  Θάσου.  Η μελλοντική εφαρμογή του είναι μονόδρομος ,  τα έξοδα εφαρμογής του δεν είναι υψηλά , ενώ τα οφέλη για το περιβάλλον, το νησί  και τους κατοίκους του πολλά και σημαντικά. Θα τον ακολουθήσουμε;


 

Ακόμη οκτώ τόνοι χαρτιού για ανακύκλωση

 

Ακόμη 8 τόνοι χαρτιού στάλθηκαν για ανακύκλωση.  Παρά τις αντίξοες συνθήκες και τα πενιχρά  μέσα- το κουβάλημα γίνεται ως «χαμαλίκι» - με  το εθελοντικό πρόγραμμα ανακύκλωσης,  που ξεκίνησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων  «Το Κάστρο» ,έχουν αποσταλεί έως τώρα 16 τόνοι χαρτιού προς ανακύκλωση. 

 

Ο  στόχος των 20 τόνων είναι πλέον  εφικτός και σύντομα θα ξεπεραστεί. Αυτό σημαίνει πως μια τεράστια ποσότητα χαρτιού, δε θα πεταχτεί στις χωματερές του νησιού,  μειώνοντας έτσι και τις πιθανότητες εκδήλωσης  πυρκαγιών. Η επιτυχία οφείλεται σε ορισμένους ακούραστους  εθελοντές και στην πολύ μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών  που κυριολεκτικά «διψούν» για μια  εναλλακτική πρόταση στη διαχείριση των απορριμμάτων, που αποτελεί  μάστιγα  και στο νησί μας. 

 

Τα κύρια προβλήματα  που αντιμετωπίζει του Πρόγραμμα  Ανακύκλωσης είναι η εύρεση χώρου συγκέντρωσης του χαρτιού και το κόστος μεταφοράς του χαρτιού στις Εταιρείες Ανακύκλωσης στην ηπειρωτική χώρα, καθώς η τιμή του είναι ιδιαίτερα χαμηλή (20 ευρώ ο τόνος). Στην περίπτωση  βέβαια που θα γίνεται συστηματική συγκομιδή και συσκευασία με ειδική πρέσα, τότε τα δεδομένα αλλάζουν.

 

Σε μια εποχή που είδηση είναι μόνο η κακή είδηση, αυτοί που συμβάλλουν σε τέτοιες προσπάθειες δεν πρέπει να παραμελούνται. Γι’ αυτό το λόγο ο Πολιτιστικός Σύλλογος ευχαριστεί ιδιαίτερα  τον Καΐδη Νίκο, τη ψυχή της ανακύκλωσης,  για τη μεγάλη προσπάθεια του στον εθελοντικό αλλά και οργανωτικό τομέα, τους Συλλόγους και τους Φορείς που συνεργάστηκαν κι είναι έτοιμοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες, τον Καρτάλη Κωστή για την αφιλοκερδή προσφορά του στο φόρτωμα του χαρτιού, το Σταμάτη Αγγελίδη, τον Αντώνη Νίτη και τον Παυλάκη Ταξιάρχη για τη βοήθεια τους στη μεταφορά του χαρτιού από το ξεκίνημα της προσπάθειας έως τώρα, τις επιχειρήσεις  Ασημίδη  για την παραχώρηση του χώρου συγκέντρωσης του χαρτιού,  τα Σχολεία και τις Τράπεζες που τοποθέτησαν κάδους αλλά κι όλους τους εθελοντές που έστω και περιστασιακά «έβαλαν ένα χεράκι βοήθειας» στα φορτώματα.  Συγχαρητήρια αξίζουν και στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς  που βοηθούν, στους  πολίτες που δείχνουν με το  ενδιαφέρον τους πως η  ιδέα της  ανακύκλωσης μπορεί με λιγοστά μέσα να γίνει πράξη.

 

Το ζητούμενο πλέον είναι η εξάπλωση της προσπάθειας. Δεν είναι εύκολο, μα είναι μια προσπάθεια  που αξίζει τον κόπο  κι  ας μην ξεχνάμε πως ο καθένας αξίζει… όσο οι επιδιώξεις του.