ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ
“ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ”
Loading...    Please wait.

 

ΕΜΜΑ  2010

Παλαιά Μεταλλεία Λιμεναρίων Θάσου

2-7 Ιουλίου 2010

 

οι προσκεκλημένοι και οι δράσεις του  e.m.m.a. fest. 2010

 

Trevor Jones

 

Ο διάσημος συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής Trevor Jones σε masterclass σχετικά με τα μυστικά της τέχνης του. Παράλληλα  θα αναλύσει και θα σχολιάσει τα soundtracks που δημιουργήθηκαν ειδικά για το e.m.m.a. 2010 στο πλαίσιο του project ‘ 5 soundtracks για μια ταινία’. Θα είναι παρόν στις προβολές των ταινιών ‘Ο Τελευταίος των Μοϊκανών’, ‘Ο Μισισιπής Φλέγεται’ στις οποίες έχει γράψει τη μουσική και θα είναι στη διάθεση του κοινού για ανοικτή συζήτηση.

Ο Trevor Jones είναι δημιουργός των soundtracks πολλών κινηματογραφικών επιτυχιών όπως Ο Τελευταίος των Μοϊκανών, Εξκάλιμπερ, Στο Όνομα του Πατρος, Ο Μισισιπής Φλέγεται,Κλεοπάτρα, Λαβίρυνθος κ.α. Οι μουσικές του δημιουργίες κινούνται μεταξύ της συμφωνικής γραφής και του ηλεκτρονικού μινιμαλισμού. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται και στο χώρο της εκπαίδευσης ενισχύοντας εκπαιδευτικούς οργανισμούς που έχουν έδρα κυρίως στον τόπο καταγωγής του, τη Νότιο Αφρική.

 

 

Larry Sider

 

Ο ήχος αλλάζει την εικόνα

 

Όλοι παίρνουμε ως ένα βαθμό, τον συνδυασμό κινούμενης εικόνας και ήχου ως δεδομένο στοιχείο της καθημερινής μας ζωής. Το να πετύχεις σωστά τον συνδυασμό, μπορεί να οδηγήσει στην πιο δυνατή φόρμα επικοινωνίας και σύνδεσης με το κοινό. Το λάθος, μπορεί να δημιουργήσει παρεμβολή και αποσύνθεση. Ο Larry Sider παρέχει μια διεισδυτική ματιά στο πώς μπορούμε να επικοινωνούμε, σε όλα τα επίπεδα τέχνης και ψυχαγωγίας, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο μέσω του ήχου.

 

Ο Larry Sider είναι διευθυντής του School of Sound και παλαιότερα ήταν υπεύθυνος του τμήματος Post-Production του National Film and Television School του Λονδίνου. Είναι μοντέρ και sound designer και έχει δουλέψει σε ντοκυμαντέρ, animation και fiction για πάνω από 30 χρόνια. Μεταξύ πολλών έχει δημιουργήσει τα soundtrack των ταινιών ‘The Piano Tuner of Earthquakes’ (Quay Brothers) , ‘London and Robinson in Space’ (Patrick Keiller) , ‘Street of Crocodiles’ και ‘Institute Benjamenta’ (Quay Brothers). Από το 2000-2003 υπήρξε σύμβουλος στο LISTEN, ένα ερευνητικό πρόγραμμα του IRCAM, του Πανεπιστημίου της Βιέννης και του AKG Electronics, το οποίο δημιούργησε ένα νέο λογισμικό για προγράμματα ήχου σχεδιασμένα για γκαλερί και χώρους μουσείων. Έχει δώσει διαλέξεις  στο Royal College of Arts, το IFS , το European Film College, το California Institute of the Arts, το Surrey Institute of Art and Design, το Maurits Binger Institute και το Bournemouth Media School.

 

Είναι συνεκδότης του The Soundtrack Journal. To School of Sound είναι ένα διετές συμπόσιο που μελετά τη χρήση του ήχου στην οθόνη, τις multimedia εφαρμογές και με την ψηφιακή τέχνη. Έχει εκδόσει το Soundscape: The School of Sound Lectures 1998-2001.Η επόμενη συνάντηση SOS προγραμματίζεται τον Απρίλιο του 2011, στην πόλη της Γάνδης του Βελγίου.

 

www.schooloffsound.co.uk

 

 

Annabelle Pangborn

 

 Ιστορίες στη μουσική

 

Η Annabelle Pangborn θα δώσει masterclass σχετικά με την σύνθεση μουσικής για τον κινηματογράφο. Παράλληλα, από κοινού με τον Larry Sider θα ανιχνεύσουν τα όρια του συνθέτη και του sound designer  κατά την υλοποίηση ενός κινηματογραφικού σεναρίου. Τρεις από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές της συμμετέχουν στο project του e.m.m.a 2010 ‘5 soundtracks για μια ταινία’.

 

Η Annabelle Pangborn έχει εργαστεί ευρέως ως συνθέτης και sound designer. Έχει συνθέσει μουσική για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, συμπεριλαμβανομένων έργων animation, ντοκυμαντέρ και χορού. Η Annabelle Pangborn έχει τιμηθεί με βραβεία όπως το Fuji Zonal Scholarship Award για το soundtrack της ταινίας The Holy Time του Ben Hopkins, καθώς και το Kodak Short Film Award για την ταινία μικρού μήκους Stung. Δίνει διαλέξεις και σεμινάρια σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Ασίας. Είναι διευθύντρια του τμήματος Επεξεργασίας Ήχου και Μουσικής του National Film and Television School του Λονδίνου.

 

 

Κωσταντής Φραγκόπουλος

 

Μουσική Κινηματογράφου: Τα διπλά μηνύματα της ακουστικής εικόνας.

 

Μια συζήτηση για την αλληλεπίδραση της οπτικής αφήγησης και της μουσικής - απ' τη πλευρά του σκηνοθέτη.

 

Ο Κωσταντής Φραγκόπουλος είναι σκηνοθέτης. Έχει μεταπτυχιακό πτυχίο στις Ψηφιακές Μορφές Τέχνης από την Ανώτατη  Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας καθώς και μεταπτυχιακό στη σκηνοθεσία (MA Fiction Direction) από National Film and Television School της Αγγλίας. Μεταξύ των πολλών του διακρίσεων ξεχωρίζουν το Βραβείο ‘Έλληνες του Κόσμου’ για την ταινία Backwater, Φεστιβάλ Δράμας 2009, το Βραβείο φοιτητικής ταινίας για την ταινία Blackwater, Hamptons International Film Festival, ΗΠΑ 2009, το Πλατινένιο Remi καλύτερης φοιτητικής ταινίας για την ταινία Blackwater, 42nd World-Fest Houston International Film Festival, ΗΠΑ 2009, το Α΄ Βραβείο για τη ταινία Κίνηση Ομαλή Stamford Short Film Festival, Αγγλία 2007.

 

Φιλμογραφία: Ketchup-Ελλάδα 2010, Blackwater-Αγγλία 2009 ,  A Meeting at Last Αγγλία 2008  The Contract-Αγγλία 2008 , Killing Time – Αγγλία 2007,  Κίνηση Ομαλή-Ελλάδα 2006

Έχει συμμετάσχει σε 15 διεθνή φεστιβάλ μεταξύ των οποίων το φεστιβάλ του Aspen, του Los Angeles

και του Λονδίνου.

 

Η ταινία του The Contract αποτελεί τη βάση για το project του e.m.m.a. 2010 ‘ 5 soundtracks για μια ταινία’ όπου 5 συνθέτες συνθέτουν 5 διαφορετικά soundtracks για την ίδια ταινία.

 

 

Απόστολος Άννης

 

music + anima

 

Το αφιέρωμα με τίτλο music + anima επιχειρεί να κάνει μία παρουσίαση κάποιων από τα πάρα πολλά σε αριθμό παραγωγής short animation films που αξίζουν προσοχής, τόσο για την εικαστική προσέγγιση και τη φαντασία, όσο και την μουσική επένδυση αλλά και το ύφος που τα διακρίνει, με προεκτάσεις άλλες φορές κοινωνικές, άλλες φορές σουρεαλιστικές, δηκτικές ή χιουμοριστικές. Ισοδύναμα με την εικαστική απόδοση και την σεναριακή ιδέα, ένα επιτυχημένο φίλμ animation στηρίζεται άμεσα στη μουσική και στα ηχητικά εφφέ που συμβάλλουν στη συνολική ροή και δραματουργία του. Είτε με ήδη προϋπάρχουσες συνθέσεις, είτε με προγραμματικά μουσικά μοτίβα, η αμφίδρομη σχέση έμπνευσης και συγχρονισμού έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα, από τις πλέον συμβατικές ή αφελείς προσεγγίσεις μέχρι τις οριακές και άκρως αιχμηρές δημιουργίες. Η παρουσίαση δεν επιχειρεί να καλύψει χρονικά ούτε και ιστορικά το ιδιότυπο του συνδυασμού ήχου και animation - αποτελεί μία εκλεκτική / αισθητική πρόταση και αφορά σε δημιουργούς διαφορετικής ηλικίας, κουλτούρας και τεχνοτροπίας από όλο τον κόσμο, των οποίων τα έργα εκφράζουν ευφυώς και με ταλέντο τις ανησυχίες τους στο μαγικό κόσμο της κινούμενης εικόνας χρησιμοποιώντας ως γλώσσα τη μουσική.

Ο Απόστολος Άννης είναι ραδιοφωνικός παραγωγός.

 

 

Traffic Quintet

 

 

Το Traffic quintet εκπροσωπεί ένα νέο καλλιτεχνικό είδος, μια γέφυρα μεταξύ του κιμηματογράφου και της σύγχρονης τέχνης. Η ερμηνείες τους αντικατοπρίζουν την ικανότητα των πέντε διακεκριμένων μουσικών που το απαρτίζουν να υιοθετούν και να αποδίδουν κάθε μουσικό στυλ και να αφήνονται σε μουσικές περιπέτειες.

Βασιζόμενος σε αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του traffic quintet ο κινηματογραφικός συνθέτης Alexandre Desplat δημιούργησε ένα εξ ολοκλήρου νέο πρόγραμμα ελεύθερων διασκευών με άξονα το Nouvelle Vague. Ένα μουσικό ταξίδι που εναρμονίζεται απόλυτα με την δίψα του traffic quintet να ταξιδεύει μεταξύ διαφορετικών εποχών και μουσικών ειδών.

 

Poly quartet

 

 Οι τέσσερις Έλληνες μουσικοί συναντήθηκαν στην Ολλανδία όπου και ίδρυσαν το Poly Quartet. Ο βασικός τους άξονας είναι το έργο ‘Perfumed Dreams’ του Ανδρέα Πολυζογόπουλου. Το ‘Perfumed Dreams’ είναι ένας κύκλος δέκα συνθέσεων εμπνευσμένος από τις μυρωδιές της Μεσογείου και τα ηχοχρώματα της Βόρειας Ευρώπης ο οποίος σκιαγραφεί τα όνειρα που δίνουν πάθος στη ζωή μας και μας καθιστούν ικανούς να πιστεύουμε στο αδύνατο, στην ουτοπία.

 

Το 2008 το Poly Quartet εξέδωσε το cd "Perfumed Dreams" και πήρε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό "Motives for Jazz".

 

 

Melos Brass Quintet

 

 

To σύνολο χάλκινων πνευστών MelosΒrass δημιουργήθηκε το 1989 στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ωδείου Φίλλιπος Νάκας. Τα μέλη του συγκροτήματος είναι μέλη των Εθνικών Συμφωνικών Ορχηστρών της Ελλάδας και παράλληλα ως κουιντέτο, έχουν μια αξιόλογη παρουσία στο χώρο της μουσικής δωματίου για χάλκινα πνευστά, με συναυλίες στην Ελλάδα ,την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.

 

Από το 2003 ίδρυσαν και οργανώνουν σε ετήσια βάση την Ιόνιο Θερινή Μουσική Ακαδημία, στην Κέρκυρα, σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Δήμο της Κέρκυρας.

 

Σκοπός του Melos Brass είναι η προώθηση της μουσικής δωματίου για χάλκινα πνευστά μέσα από την ερμηνεία έργων από το διεθνές ρεπερτόριο, καθώς και η ενθάρρυνση Ελλήνων συνθετών στη δημιουργία έργων για χάλκινα πνευστά. Μέχρι σήμερα, αρκετοί σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες έχουν γράψει αξιόλογα έργα ειδικά για το συγκρότημα. “Μέλος” που στα Αρχαία Ελληνικά σημαίνει μελωδία.

 

 

Los Angeles Guitar duo

 

 Ο κιθαρίστας David Grimes είναι καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Fullerton στην Καλιφόρνια. Η δραστηριότητά του περιλαμβάνει ρεσιτάλ σε πολλές χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής καθώς και της Ευρώπης. Παράλληλα έχει εκδώσει πολλές διασκευές έργων για κιθάρα καθώς και δικές του συνθέσεις.

 

Ο Gregory Newton είναι πρόεδρος της American Guitar Society  και καθηγητής κιθάρας στο City College, το  Los Angeles Valley College και στο  Glendale College.  Έχει δώσει συναυλίες και masterclasses στις Η.Π.Α., τον Καναδά, τη Νότιο Αμερική και την Ευρώπη. 

 

 

Ionian string trio - Violin duo

 

 

 

Ο Σπύρος Γκικόντης, επίκουρος καθηγητής βιολιού του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες και master classes στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Γαλλία, την Αυστρία (Arnold Schoenberg Center), την Αγγλία (Yorkshire Baroque Soloists) και τις Η.Π.Α., για τις οποίες έχει αποσπάσει επαινετικές κριτικές.

Στο ρεπερτόριό του συμπεριλαμβάνονται πολλές πρώτες εκτελέσεις και ηχογραφήσεις έργων Ελλήνων συνθετών (Μά́ντζαρου, Ρομποτή, Λιάλιου, Παπαϊωάννου,

Δραγατάκη, Αντωνίου).

 

 Ο Ανδρέας Γεωργοτάς, επίκουρος καθηγητής βιόλας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, έχει διδάξει και έχει εμφανιστεί ως σολίστ βιόλας και μέλος συνόλων μουσικής δωματίου σε σημαντικά καλλιτεχνικά και επιστημονικά κέντρα διεθνώς (Arnold Schonberg Center-Αυστρία, Koninklijk Conservatorium- Ολλανδία, Akademia Muzyczna Karol Lipinski - Πολωνία, Mahidol University- Ταϊλάνδη, The University of York- Μ. Βρετανία, Boston University, Bowling Green State University, The College of William and Mary, The University of Toledo, Indiana University Bloomington, Louisiana State University- Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, κ.α.). Για τις δραστηριότητές του έχει λάβει επαινετικές κριτικές από τον ελληνικό και διεθνή τύπο- Strad Magazine, Journal of the American Viola Society, Kölner Stadt-Anzeiger κ.α.

 

Η Ελένη Πετρίδου φοίτησε βιολί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τον Δ. Χανδράκη καθώς και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με τον Σ. Γκικόντη, όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές. Έχει δώσει συναυλίες σόλο, μουσικής δωματίου και ως σολίστ με ορχήστρες στην Ελλάδα, τη Νότιο Αφρική, την Αμερική, την Ιαπώνία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ιταλία αποσπώντας θετικές κριτικές.

 

 

Masterclasses, διαλέξεις

 

Παράλληλα με τις συναυλίες και τις προβολές θα γίνουν μια σειρά από masterclasses και διαλέξεις. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με σημαντικές προσωπικότητες του χώρου, να ανταλλάξουν απόψεις και να προσεγγίσουν νέους τρόπους σκέψης. Ο Trevor Jones, ο Larry Sider, η Annabelle Pangborn, ο Κωσταντής Φραγκόπουλος και ο Απόστολος Άννης θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν τόσο γενικά όσο και ειδικά θέματα σχετικά με τον κόσμο της κινηματογαρφικής μουσικής. Σημαντική εμπειρία για τους συμμετέχοντες θα είναι και η παρουσίαση έργων τους στην καθηγήτρια σύνθεσης και διευθύντρια του τμήματος Επεξεργασίας Ήχου και Μουσικής του National Film and Television School του Λονδίνου, Annabelle Pangborn.

 

 

project5 soundtracks για μια ταινία

 

Πέντε μεταπτυχιακοί φοιτητές από το National Film and Television School του Λονδίνου, καθώς και του Ιονίου Πανεπιστημίου, συνθέτουν πρωτότυπη μουσική για τη βραβευμένη ταινία μικρού μήκους The Contract του Κωσταντή Φραγκόπουλου και την παρουσιάζουν στον Trevor Jones.

 

Ο συνθέτης, θα αναλύσει και θα σχολιάσει τα πρωτότυπα soundtracks των φοιτητών σε ανοιχτά master classes. Τα soundtracks θα ερμηνεύσει το σύνολο Traffic Quintet από τη Γαλλία, που ειδικεύεται σε ρεπερτόριο κινηματογραφικής μουσικής. Η ηχογραφήσεις και η επεξεργασία θα γίνουν στο χώρο και κατά την περίοδο του φεστιβάλ και θα είναι ανοιχτές για τους συμμετέχοντες. Οι πέντε εκδοχές του The Contract με τις διαφορετικές μουσικές θα προβληθούν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του e.m.m.a. 2010.

 

 

Προβολές ταινιών

 

Κατά τη διάρκεια του e.m.m.a 2010 θα προβληθούν οι ταινίες ‘Ο τελευταίος των Μοϊκανών’σε σκηνοθεσία του Michael Mann και  ‘Μισσισιπής καίγεται’ σε σκηνοθεσία του Alan Parker. Στις ταινίες αυτές  έχει συνθέσει προτότυπη μουσική ο Trevor Jones ο οποίος θα είναι παρόν στις προβολές και θα συζητήσει στη συνέχεια με το κοινό .

 

Θα προβληθεί επίσης και η βραβευμένη ταινία μικρού μήκους του Κωνσταντή Φραγκόπουλου The Contract με τις 5 διαφορετικές εκδοχές soundtrack που θα προκείψουν από το project ‘5 soundtracks για μια ταινία’.

 

 

Πρόβες-ηχογραφήσεις

 

Οι συμμετέχοντες του e.m.m.a 2010 θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τις πρόβες του διάσημου κουιντέτου Traffic καιθώς και επίσης τις ηχογραφήσεις του project ‘5 soundtracks για μια ταινία’ που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του φεστιβάλ. Η εμπειρία είναι σημαντική μιας και οι συμμετέχοντες θα δουν από κοντά σε συνθήκες εργασίας τον τρόπο ηχογράφησης και επεξεργασίας ενός soundtrack.

 

 

 

 

 

 

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Κορίνα Βουγιούκα

 

 

Διοργάνωση

 

Αστική Μη Κυβερνητική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία CC (Cultural Crossroads)

σε συνεργασία με

τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιμεναρίων ‘Το Κάστρο’

υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Τουριστικού Οργανισμού της Νομαρχίας Καβάλας

 

 

 

χορηγοί επικοινωνίας

    

 

 

χορηγοί

                                                      Χ. ΡΩΜΑΝΙΔΗΣ Α.Ε. εθνικές και διεθνείς μεταφορές

 

Λαλίκος Κωνσταντίνος & Σια Ε.Ε. Οινοποιία

 

Γυναικείος Παραγωγικός Συνεταιρισμός Κοκκινογείων Δράμας