ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ
“ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ”
Loading...    Please wait.

«Η Άννα που περπατά στα σύννεφα»

 

Μια παράσταση φόρος τιμής στη γυναίκα και στη μητέρα

 

Την Κυριακή στις 18 Απριλίου, στις «Αποθήκες Μεταλλείων» με την πρωτοβουλία και την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων «Το Κάστρο» το θεατρόφιλο κοινό του νησιού θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα ξεχωριστό, πάντα επίκαιρο και γεμάτο συγκίνηση έργο, που για τέταρτη συνεχή χρονιά με ιδιαίτερη ευαισθησία παρουσιάζει η Μαρία Καραβία και συναρπάζει το κοινό σε πόλεις της Γερμανίας και της Ελλάδος με τίτλο «Η Άννα που περπατά στα σύννεφα!»

Το Ελληνικό Θέατρο Βούπερταλ Γερμανίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυσή του, κλείνοντας τον κύκλο των παραστάσεών του στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Πολιτιστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Θεάτρου Ανάβασις (Καβάλα) παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση με το έργο του Μάκη Αντωνόπουλου.

Σε μια εποχή που πολιτικά γεγονότα και πόλεμοι σπαράζουν την ανθρωπότητα, το θέμα του έργου πάντα επίκαιρο και ιδιαίτερα ευαίσθητο για τους Έλληνες όλου του κόσμου αλλά και όχι μόνον, είναι το εξής:

Η Άννα, μάνα ενός από τους 1.615 αγνοούμενους της Κύπρου, ζει δίπλα στη διαχωριστική γραμμή και περιμένει με λαχτάρα την επιστροφή του γιου της. Τα χρόνια περνούν, τα ερωτηματικά μένουν αναπάντητα, η επιστροφή χωρίς ημερομηνία, και η αντοχή εξαντλημένη. Η επιθυμία της συνάντησης την πνίγει και ο πόνος δυναμώνει μέρα με τη μέρα. Αφού οι άνδρες της οικογένειας δεν υπάρχουν πια, αποφασίζει να αναζητήσει τον χαμένο της γιο στα βάθη της Τουρκίας. Η Άννα, αν και πέρασαν τριάντα τόσα χρόνια από τότε που έγιναν τα θλιβερά γεγονότα και χάθηκε ο μικρός της γιος, πιστεύει ότι εφόσον δε βρίσκεται στη λίστα των νεκρών, ο γιος της ζει, και ελπίζει ότι αργά ή γρήγορα θα ξανασμίξουν. Μέσα από το θεατρικό λόγο ξετυλίγεται η ιστορία των μανάδων της Κύπρου και κατά προέκταση των μανάδων των αγνοουμένων σε ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς εθνικιστικές εξάρσεις αλλά κάτω από την ανθρώπινή τους διάσταση. Αγγίζοντας ένα θέμα που ακόμη και σήμερα θεωρείται για πολλούς Έλληνες θέμα ταμπού, δηλαδή την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, το έργο αυτό αποτελεί μια προσπάθεια προσέγγισης των θυμάτων ενός πολέμου, τα οποία δεν είναι μόνον νεκροί ή τραυματίες στα πεδία των μαχών, αλλά και οι γύρω τους οι οποίοι ζουν ταλαντευόμενοι ανάμεσα στην ελπίδα και την απελπισία. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στις μητέρες των αγνοούμενων της Κύπρου, και γενικότερα στις μητέρες των αγνοούμενων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Tο έργο παρουσιάστηκε ήδη στις πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης, Καβάλα, Ελευθερούπολη, Χρυσούπολη, Ξάνθη, Δράμα, Βώλακα Κ. Νευροκοπίου, Δήμο Μητρούση Σερρών, Κιλκίς, Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο. Και στη Γερμανία στις πόλεις: Βούπερταλ, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Κολονία, Βόννη και Μόναχο.

Θα δοθούν δύο παραστάσεις την ίδια ημέρα στις 18.30 και στις 20.30 αντίστοιχα. Η τιμή των εισιτηρίων θα είναι 10 € και 15 € την ώρα της παράστασης ενώ για όσους τα προμηθευτούν κατά την προπώληση θα είναι αρκετά φθηνότερα δηλαδή 8 € τα παιδικά κι εφηβικά και 10 € για τους ενήλικες. Η προπώληση των εισιτηρίων θα γίνεται στο βιβλιοπωλείο-τυπογραφείο «Ο Δαίμων» και στο βιβλιοπωλείο «Γνώμη» στα Λιμενάρια.