ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ
“ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ”
Loading...    Please wait.

 

Τα Μεταλλεία ... στην Καβάλα

 

Θεματική έκθεση φωτογραφίας και γλυπτικής: «Μεταλλεία Λιμεναρίων Θάσου»

Το Πανελλήνιο Κέντρο Υποβρύχιας Φωτογραφίας Έρευνας και Τεχνολογίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογο Λιμεναρίων «Το Κάστρο» διοργανώνουν, υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Τ.Ε.Ι. Καβάλας, θεματική έκθεση Φωτογραφίας και Γλυπτικής στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας Καβάλας, από τις 23 -03-2009 έως τις 27-03-2009, με τίτλο «Μεταλλεία Λιμεναρίων Θάσου».
Η ευρύτερη περιοχή των «Μεταλλείων» έχει κηρυχθεί ιστορικός τόπος της χώρας μας και αντιπροσωπεύει μια ενδιαφέρουσα πτυχή του παρελθόντος που συνδέεται με τις πλούσιες γεωμεταλλευτικές δραστηριότητες που σημειώθηκαν στο νησί σε βάθος χρόνου. Eίναι χαρακτηριστικό ότι η περιοχή απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από τα προϊστορικά ορυχεία ώχρας στη θέση "Τζίνες". Ενδεικτικό του μεγέθους των δραστηριοτήτων στην περιοχή των «Μεταλλείων» είναι το γεγονός ότι στα μισά του προηγούμενου αιώνα, γινόταν η μεγαλύτερη φόρτωση μεταλλεύματος με φορτηγίδες στη Μεσόγειο.
Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται αφορούν το παρόν και το παρελθόν της περιοχής κι ενώνουν το χθες με το σήμερα, στα «Μεταλλεία» που αποτελούν πλέον, ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο του νησιού. Το τμήμα της έκθεσης φωτογραφίας που αφορά την περίοδο 1904-1963, δηλαδή την περίοδο λειτουργίας των «Μεταλλείων», παρουσιάστηκε ήδη με μεγάλη επιτυχία στην περσινή πανελλήνια «Φωτογραφική Συνάντηση των Κυθήρων» (με επιμέλεια του Νίκου Καΐδη και της Φαίδρας Χατζή) αποσπώντας πολλές θετικές κριτικές που δημοσιεύτηκαν στον εθνικό τύπο. Μάλιστα, πολλές φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν, με ειδικό αφιέρωμα, στο περιοδικό «Γεωτρόπιο». Παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς παρέχουν στοιχεία για την οικιστική ανάπτυξη, την αρχιτεκτονική, την κοινωνική ζωή, τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τη λειτουργία των Μεταλλείων. Η έκθεση συνοδεύεται από έργα γλυπτικής του Κώστα Λόβουλου, ο οποίος ζει και δημιουργεί στην ευρύτερη περιοχή των «Μεταλλείων» και σμιλεύει τα πετρώματα του τόπου. Τα πετρώματα παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, λόγω των ιδιαίτερων χρωματισμών και των φυσικών σχηματισμών τους που αξιοποιεί ο καλλιτέχνης στο έργο του.
Η έκθεση, μ’ ένα πρωτότυπο εικαστικό συνδυασμό εικόνων και έργων γλυπτικής, επιδιώκει να φωτίσει μια σημαντική πτυχή της πρόσφατης ιστορίας της περιοχής που ξεπερνά τα στενά τοπικά όρια. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν λεπτομέρειες για την περιοχή και τον τρόπο όπου γινόταν η μεγαλύτερη φόρτωση μεταλλεύματος με φορτηγίδες στη Μεσόγειο. Η σχέση της έκθεσης με την πόλη της Καβάλας είναι άμεση καθώς αρκετοί Καβαλιώτες είτε εργάστηκαν στα «Μεταλλεία», είτε είχαν εμπορικές σχέσεις με την εύρωστη, τότε, τοπική κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι πολλές φωτογραφίες, αποτελούν επώνυμες ή ανώνυμες δωρεές Καβαλιωτών στο αρχείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων. Φιλοδοξεί λοιπόν η έκθεση, να φέρει πιο κοντά στο ευρύ κοινό της πόλης της Καβάλας, ένα ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας της Θάσου, που αποτελεί ταυτόχρονα ένα - έστω και μικρό - κομμάτι της ιστορίας της πόλης.

-Πανελλήνιο Κέντρο
Υποβρύχιας Φωτογραφίας
Έρευνας και Τεχνολογίας
-Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων
«Το Κάστρο»