ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ
“ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ”
Loading...    Please wait.

 

Η επιστολή - έκκληση για τη σωτηρία του μνημείου

"Παλάτι"

«Η διοίκηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων Θάσου «Το Κάστρο», τα μέλη του Δ.Σ.  καθώς και τα μέλη του Συλλόγου αισθάνονται την επιτακτική  ανάγκη στα πλαίσια της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Δ.Δ. Λιμεναρίων του Δήμου Θάσου, του Νομού Καβάλας, να σας ενημερώσουν σχετικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά τη διατήρηση και συντήρηση Μνημείου Νεοτέρων Χρόνων- που περιλαμβάνεται στη σχετική λίστα του Υπουργείου Πολιτισμού (http://www.culture.gr/2/21/213/21304n/g213dn01.html) με το προσωνύμιο «Παλατάκι Λιμεναρίων»,  χαρακτηρισμένο ως «έργο τέχνης  που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία» (ΥΠΠΕ/ΔΙΛΑΠ/Γ896/20565/30-4-82 & ΦΕΚ713/τβ/27-9-82).

 

Για το εν λόγω Μνημείο, που  εδράζεται σε βραχώδες ακρωτήρι, στα όρια του λιμανιού των Λιμεναρίων, προδιαγράφεται μεγάλος κίνδυνος απώλειας και κατάρρευσης του, εξαιτίας  αποκόλλησης και κατάρρευσης τμήματος της δυτικής πλευράς του περιτειχισμένου αύλειου χώρου του, ελάχιστα μέτρα από την θεμελίωση του και των ρηγμάτων που προκλήθηκαν εξαιτίας της σύνδεσης των πετρωμάτων κάτω από τα θεμέλια του.

 

Το «Παλατάκι» ή «Παλάτι» κατ΄ άλλους, κατασκευάσθηκε το 1903/4, ως κτήριο διεύθυνσης της Γερμανικής εταιρείας Speidel, που εκμεταλλευόταν τότε τα μεταλλεία της Θάσου. Η χρήση του σταμάτησε το 1963 με την εγκατάλειψη των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Είναι κτίσμα διώροφο, ορθογώνιο- με εκτιμώμενη επιφάνεια 1000 τμ  κατ’ όροφο περίπου- με δυο πυργίσκους στις στενές του πλευρές. Δείγμα  εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής, χαρακτηρίζεται από αυστηρή συμμετρία και επιρροές από κεντροευρωπαϊκά ρεύματα. Στη  νότια Ευρώπη υπάρχει  ένα  μόνο αντίστοιχο κτίριο, ίδιας αρχιτεκτονικής, στη  Σαρδηνία, το οποίο και έχει αποκατασταθεί κι αναδειχθεί.

 

Η αξία του είναι ανεκτίμητη, εξαιτίας της αρχιτεκτονικής του, της θέσεως του , του μοναδικού  φυσικού κάλλους περιβάλλοντος χώρου – όπως ρητά αναφέρεται στην προαναφερθείσα Υπουργική Απόφαση- αλλά και λόγω των στόχων που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει, τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί -όσον αφορά την ιστορική του αξία-η άμεση σύνδεση του με την πλούσια γεωμεταλλευτική ιστορία του νησιού  που ξεκινά 20.300 χρόνια πριν από σήμερα με το «πρώτο υπόγειο ορυχείο οριζόντιας εξόρυξης του ευρωπαϊκού χώρου» (Χ. Κουκούλη-Χρυσανθάκη - G. Weisgerber. Προϊστορικά Ορυχεία Ώχρας στη Θάσο «Το Αρχαιολογικό έργο στην Ανατ. Μακεδονία-Θράκη», 1996)  να βρίσκεται σε απόσταση 4χλμ από το εν λόγω κτήριο.

  Σε ενδεχόμενο αποκόλλησης και δεύτερου π τμήματος του οικοπέδου έδρασης του, πλέον του κινδύνου κατάρρευσης του, θα δημιουργηθούν, εξαιτίας της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς,  καταστροφικές συνέπειες και για τον  κάτωθεν λιμένα.

Η αλήθεια των  ανωτέρω προκύπτει κι από τις σχετικές εδαφολογικές –γεωλογικές μελέτες του Ι.Γ.Μ.Ε. όσον αφορά το υπέδαφος που εδράζεται το παραπάνω μνημείο αλλά και τη γεωμορφολογία της γύρω περιοχής.

 

Για το νησί της Θάσου, το Νομό Καβάλας, την Περιφέρεια μας και την Ελλάδα πρέπει να  αποκλειστεί και να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο απώλειας ενός τέτοιου μνημειακού έργου, τόσο σε μέγεθος όσο και αρχιτεκτονική, για το οποίο ανησυχεί ο Πολιτιστικός  Σύλλογος, η τοπική κοινωνία  κι όσοι κατά καιρούς  το επισκέπτονται εξωτερικά.

 
Παρακαλούμε για την κατά  το δυνατόν άμεση συνδρομή σας για τη διάσωση του  παραπάνω Μνημείου προσβλέποντας στην ευεργετική προσφοράς σας .

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Εκ μέρους του Δ. Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων «Το Κάστρο»