ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ
“ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ”
Loading...    Please wait.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ                                                      Λιμενάρια Θάσου, 7-08-06

ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ ΘΑΣΟΥ

«ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ»

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ανακοίνωση εκδήλωσης

 «Μεγάλο παραδοσιακό γλέντι για το Παλάτι»


Με αφορμή τα 100 και πλέον χρόνια  από την κατασκευή του κτηρίου, γνωστού  με το προσωνύμιο «Παλάτι» Λιμεναρίων Θάσου, ο Πολιτιστικός  Σύλλογος Λιμεναρίων  «Το Κάστρο»  διοργανώνει «Μεγάλο παραδοσιακό γλέντι για το Παλάτι»,  την Πέμπτη 10 Αυγούστου 2006 στις 21.00, στον αίθριο χώρο στις «Αποθήκες Μεταλλείων» με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Το «Παλάτι» ή «Παλατάκι» κατ΄ άλλους, κατασκευάσθηκε το 1903/4, ως κτήριο διεύθυνσης της Γερμανικής εταιρείας Speidel, που εκμεταλλευόταν τότε τα μεταλλεία της Θάσου. Η χρήση του σταμάτησε το 1963 με την εγκατάλειψη των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Είναι κτίσμα διώροφο, ορθογώνιο- με εκτιμώμενη επιφάνεια 1000 τ.μ.  κατ’ όροφο περίπου- με δυο πυργίσκους στις στενές του πλευρές. Δείγμα  εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής, χαρακτηρίζεται από αυστηρή συμμετρία κι επιρροές από κεντροευρωπαϊκά ρεύματα. Στη  νότια Ευρώπη υπάρχει  ένα  μόνο αντίστοιχο κτίριο, ίδιας αρχιτεκτονικής, στη  Σαρδηνία, το οποίο και έχει αποκατασταθεί κι αναδειχθεί.

Η αξία του είναι ανεκτίμητη, εξαιτίας της αρχιτεκτονικής του, της θέσεως του, του μοναδικού  φυσικού κάλλους περιβάλλοντος χώρου – όπως ρητά αναφέρεται σε σχετική Υπουργική Απόφαση- αλλά και λόγω των στόχων που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει, τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί, όσον αφορά την ιστορική του αξία, η άμεση σύνδεση του με την πλούσια γεωμεταλλευτική ιστορία του νησιού  που ξεκινά 20.300 χρόνια πριν από σήμερα με το «πρώτο υπόγειο ορυχείο οριζόντιας εξόρυξης του ευρωπαϊκού χώρου»  να βρίσκεται σε απόσταση 4χλμ από το «Παλάτι».  (Χ. Κουκούλη-Χρυσανθάκη - G. Weisgerber. Προϊστορικά Ορυχεία Ώχρας στη Θάσο «Το Αρχαιολογικό έργο στην Ανατ. Μακεδονία-Θράκη», 1996)

Ο χαρακτηρισμός του ως «έργο τέχνης  που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία»  ισχύει από το 1982 (ΥΠΠΕ/ΔΙΛΑΠ/Γ896/20565/30-4-82 & ΦΕΚ713/τβ/27-9-82), ενώ  το τρέχον έτος, εξεδόθη θετική εισήγηση  του Υπουργείου Πολιτισμού για το χαρακτηρισμό της περιοχής,  ως ιστορικού τόπου της Ελλάδας. Εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική,  στην οποία τονίζεται ιδιαίτερα η εθνική διάσταση της αξίας της περιοχής.  Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες του Ι.Γ.Μ.Ε.  για την περιοχή, χρηματοδοτούμενες από το Γ¨ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Όλα τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με τις  αναφερόμενες πρόσφατες εξελίξεις, ενεργοποιούν την προσπάθεια για την αξιοποίηση της περιοχής- όπως αρμόζει στην ιστορία της- και θα  πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθούν και να υποστηριχθούν στην πορεία τους, έως  την ολοκλήρωση  των έργων αποκατάστασης.

Η ανάδειξη του εν λόγω κτηρίου και της ευρύτερης περιοχής   είναι ιδιαίτερα σημαντική,  με πολυδιάστατες  και μόνο θετικές συνέπειες για το νησί της Θάσου, το Νομό Καβάλας, την Περιφέρεια μας και την Ελλάδα .

 

O Πρόεδρος

Βλαστάρης Κων/νος Μια νέα θάσια… με όνειρα για το «Παλάτι»


Το μήνυμα για το «Παλάτι» και την ευρύτερη περιοχή όπως διατυπώθηκε κι αναγνώστη στην εκδήλωση «Μεγάλο παραδοσιακό γλέντι για το Παλάτι» του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων «Το Κάστρο» από την αριστούχα μαθήτρια και υποψήφια για τις πρώτες θέσεις του Τμήματος Ιστορίας –Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Μπραστιανού Κατερίνα:

Συνήθως οι φράσεις «ιστορική μνήμη» ή «χρέος για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς» ηχούν βαρύγδουπα και αυστηρά , προδιαθέτουν τους αποδέκτες τους μάλλον αρνητικά απέναντι στα λεγόμενα καθώς με τον αναπότρεπτο διδακτισμό τους φαντάζουν σαν πέλεκυς που επικρέμαται βαρύς πάνω μας.
Σε αυτό το χώρο που βρισκόμαστε όμως, η ιστορία είναι τόσο ζωντανή και παρούσα, ώστε νιώθεις να αφουγκράζεσαι ακόμα και τις ανάσες των ανθρώπων ανάμεσα στα ερείπια. Η οικειότητα που συνδέει τους περισσότερους από μας με την περιοχή ήδη από τα πρώτα παιδικά χρόνια και οι αναμνήσεις που ταυτίζονται με αυτήν, απομακρύνουν το ενδεχόμενο μιας καθαρά |μουσειακής» αντιμετώπισης του θέματος . Εδώ ο μόχθος συνάντησε κάποτε την ελπίδα μετατρέποντας τα μεταλλεία και το παλατάκι όχι απλώς σ’ έναν ακόμη μοχλό κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης αλλά σε αληθινό σήμα κατατεθέν των Λιμεναρίων με εμβέλεια πολύ μεγαλύτερη, πέρα από αυτά.
Ενώ λοιπόν η αξία του είναι πανθομολογούμενη και πρόσφατα αναγνωρίστηκε επίσημα από πλευράς ΥΠΠΟ η ιστορικότητα της ευρύτερης περιοχής, οι διαδικασίες ουσιαστικής αξιοποίησης μοιάζουν να έχουν αποτελματωθεί. Μόνο θλίψη μπορεί να νοιώσει κανείς μπροστά στην εγκατάλειψη αυτής της σπάνιας ομορφιάς. Η φθορά έχει αφήσει έκδηλα τα σημάδια της και ο όποιες απόπειρες εξωραϊσμού βασίστηκαν περισσότερο στην καλή θέληση παρά σε συστηματικό και συγκροτημένο σχεδιασμό. Δεν μπορεί να γίνει λόγος για έλλειψη πρωτοβουλιών ή ενδιαφέροντος από διάφορους φορείς, όπως αποδεικνύει και η προσπάθεια του Συλλόγου. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και υπάρχει πλειάδα προτάσεων για την ανάπλαση και ανάδειξη της περιοχής.
Το πλήρωμα του χρόνου για την υλοποίηση τους δεν θα έρθει μόνο του. Είναι καιρός να μεταστοιχειώσουμε τις καλές προθέσεις και τα φιλόδοξα σχέδια σε πράξεις με απτά αποτελέσματα. Αυτή η τοποθεσία αποτελεί ένα μοναδικό αμάλγαμα φυσικού κάλλους και ιστορικού πλούτου κι είναι στο χέρι μας να μην αποδεχτεί «δώρον άδωρον».


…μια νέα θάσια με όνειρα για το «Παλάτι» και τον τόπο της. Μπορεί άραγε η κοινωνία μας να τα συμμεριστεί, μπορεί να κοιτάξει ψηλά, μπροστά; Μπορεί να ξεφύγει από τη μιζέρια της, αυτή που θέλουν να ξεφύγουν και τα παιδιά της; Μπορεί να οραματιστεί, να συνεργαστεί και να οικοδομήσει; Αυτό τα όνειρα ποιος ή ποιοι θα τα κάνουν πραγματικότητα;
 

Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο»
 


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ                                                        Λιμενάρια Θάσου, 11-08-06
ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ ΘΑΣΟΥ                                                                                                         
«ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ»                                                                                                         


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μεγάλο παραδοσιακό γλέντι για το Παλάτι
Για να γίνει το όνειρο… πραγματικότητα

Το γεγονός του καλοκαιριού για τα Λιμενάρια της Θάσου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων «Το Κάστρο» με τίτλο «Μεγάλο παραδοσιακό γλέντι για το Παλάτι» που είχε ως στόχο την ανάδειξη της περιοχής και τη ανάγκη για τη διάσωση των μνημείων της, λόγω της μεγάλης κοσμοσυρροής στις «Αποθήκες Μεταλλείων» που αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των κατοίκων αλλά και των αρμοδίων για την περιοχή. Περιοχή στην οποία δεσπόζει το «Παλάτι», λόγω του ξεχωριστού αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και της θέσης του. Στο χώρο συμπεριλαμβάνονται επίσης οι «Αποθήκες» ένας - κατά γενική ομολογία πολύ όμορφος, ιδανικός χώρος - για εκδηλώσεις, όπως και τα υπόλοιπα κτίρια των εγκαταστάσεων των «Μεταλλείων»

Στην εκδήλωση αναγνώσθηκε το μήνυμα του Υπουργού Μακεδονίας –Θράκης που υποστηρίζει την προσπάθεια του Συλλόγου και υπόσχεται την αρωγή του για τη διάσωση κι ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς που συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Παραβρέθηκαν ο κ. Νομάρχης Καβάλας ο οποίος και χαιρέτισε την εκδήλωση και τις προσπάθειες του Συλλόγου , ο κ. Δήμαρχος Θάσου, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου , ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Δ.Δ. Λιμεναρίων, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι υπηρεσιών, φορέων και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση θα μπορούσε επίσης να χαρακτηριστεί κι ως η πιο μαραθώνια εκδήλωση του φετινού καλοκαιριού, καθώς η βροχή απείλησε την ματαίωση της: Παρά τις τρεις διαδοχικές διακοπές στην αρχή, η εκδήλωση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε, κυρίως λόγω της επιμονής του κοινού που παρέμεινε στο χώρο παρά τις αντίξοες συνθήκες . Ο κόσμος που συνέρευσε, κάτοικοι της περιοχής αλλά και τουρίστες επιβεβαίωσαν το ισχυρό ενδιαφέρον για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου που αφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση το «Παλάτι» αλλά και τα κτίσματα του ευρύτερου χώρο που αποτελούν δυναμικά στοιχεία για την ανάπτυξη μιας μοναδικού φυσικού κάλλους περιοχής.

Στην εκδήλωση τραγούδησαν σχεδόν όλοι οι λαϊκοί ερμηνευτές της περιοχής –συμμετέχοντας αφιλοκερδώς για την επιτυχία της, μια πράγματι καθολική συγκινητική συμμετοχή για τον τόπο τους. Παραδοσιακά και λαϊκά ακούσματα ερμηνεύτηκαν από την πενταμελή Ορχήστρα του «Γεράκη» ενώ χόρεψαν το Χορευτικό του Συλλόγου και του Πολιτιστικού Συλλόγου της Καλλιράχης.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της εκδήλωσης ότι το μήνυμα για την ιστορική πλέον περιοχή συντάχθηκε κι αναγνώσθηκε από ένα άτομο που περικλείει ένα ισχυρό συμβολισμό: την αριστούχα μαθήτρια του Λυκείου Λιμεναρίων και υποψήφια για τις πρώτες θέσεις του Αρχαιολογικού-Ιστορικού Τμήματος του Α.Π.Θ. Μπραστιανού Κατερίνα. Η υποψήφια φοιτήτρια
τόνισε πως αν δεν κατορθώσουμε να αξιοποιήσουμε το χώρο θα παραμείνει ένα «δώρο, άδωρο»

 

Ο Πρόεδρος
Βλαστάρης Κων/νος
 

 

 

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Παλάτι 2006: για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα"