ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ
“ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ”
Loading...    Please wait.

 

Δελτίο τύπου                                                                                                       2 Αυγούστου 2007
Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων «Το Κάστρο»

Γοήτευσε το πλήθος ο κ. Γιώργος Γραμματικάκης, που συγκεντρώθηκε στις «Αποθήκες των Μεταλλείων» για να ακούσει τη διάλεξη του με τίτλο «Η δημιουργία του σύμπαντος και το αρχέγονο φως» την προηγούμενη Τετάρτη, στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων «Το Κάστρο». Για περισσότερο από μιάμιση ώρα, ένα κοινό 400 περίπου ανθρώπων έμεινε προσηλωμένο ακούγοντας μια ήρεμη, σιγανή μα τόσο διαπεραστική φωνή που μοίραζε απλόχερα και με κατανοητό τρόπο, γνώση για το σύμπαν και το φως. Η πολυπληθής παρουσία του κοινού, οι εκπρόσωποι των φορέων και η ηγεσία του Δήμου Θάσου με επικεφαλή τον κ. Δήμαρχο, ήταν μια μικρή ένδειξη τιμής και σεβασμού προς ένα μεγάλο επιστήμονα και διανοητή της εποχής μας, για τον οποίο μια σύντομη ματιά στο βιογραφικό του αρκεί:

Ο Γιώργος Γραμματικάκης είναι από το 1982 Καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, εργάσθηκε στον «Δημόκριτο», στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) της Γενεύης, στο Πανεπιστήμιο του Harvard των Ηνωμένων Πολιτειών, διατέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Κρήτης επί δύο τριετίες και για μια τετραετία Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Συμμετέχει σε διεθνείς επιτροπές για τις προοπτικές της παιδείας και της έρευνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο διεθνές πείραμα της Πύλου για τον εντοπισμό των σωματίων νετρίνο που έρχονται από το σύμπαν. Συγγραφέας των βιβλίων «Η Κόμη της Βερενίκης»- έχει ξεπεράσει τα 230.000 αντίτυπα ,γυρίστηκε σε τηλεοπτική σειρά, και έγινε μουσική σύνθεση- «Κοσμογραφήματα» και η «Η αυτοβιογραφία του φωτός».

«Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας» …ήταν τα πρώτα λόγια της ομιλίας του και στη συνέχεια ανέλυσε τις σύγχρονες απόψεις για τη γένεση και την εξέλιξη του σύμπαντος. Στο δεύτερο μέρος της διάλεξης του, αναφέρθηκε στο αρχέγονο φως, του οποίου η ανακάλυψη το 1965 υπήρξε από τις σημαντικότερες στην ιστορία της κοσμολογίας, ενώ το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής για το 2006 δόθηκε σε δυο επιστήμονες που μελέτησαν με ακρίβεια το αρχέγονο φως: «Γεννήθηκα πριν από αιώνες σ’ ένα Χώρο όπου δεν υπήρχε χώρος και σε ένα Χρόνο όπου δεν υπήρχε χρόνος … Εγώ λοιπόν που είμαι το αρχέγονο φως, ήρθε η ώρα να μιλήσω λίγο για τον ευατό μου». Έκλεισε την παρουσίασή του συνδέοντας την, άμεσα, με την παρούσα κατάσταση και τον άνθρωπο: Μόνο ένας κόσμος που ξεκινά από αυτόν και καταλήγει στον άλλο -τους άλλους μετέωρους ανθρώπους έχει κάποια λογική υπάρξεως ή δυνατότητα να επιβιώσει.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικές ερμηνείες από το «Μουσικό Εργαστήρι».Ήταν μια ξεχωριστή, μαγευτική βραδιά στις «Αποθήκες των Μεταλλείων», μια βραδιά που φύσηξε… «χρυσός ζωής αέρας».