ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ
“ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ”
Loading...    Please wait.

«Θερινό Σχολείο Τέχνης»:
μεγάλη συμμετοχή, χαρά και δημιουργία
 

Την περασμένη Παρασκευή 15 Ιουλίου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «Θερινού Σχολείου Τέχνης» που πραγματοποιήθηκε στα Λιμενάρια της Θάσου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιμεναρίων «Το Κάστρο». Τα παιδιά που συμμετείχαν στα εργαστήρια παρουσίασαν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους στο κοινό: μουσικές, τραγούδια, παραμύθια, αγώνας επίδειξης (σιμουλτανέ) στο σκάκι, ζωγραφιές, γλυπτά και θέατρο γέμισαν το χώρο των «Αποθηκών Μεταλλείων».


Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών, καθώς συμμετείχαν 112 παιδιά συνολικά. Χαρακτηριστικά στοιχεία ήταν η δημιουργία και η χαρά της συμμετοχής, που δημιούργησαν μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή των «Μεταλλείων», όπου έγιναν τα εργαστήρια. Τα εργαστήρια - με τους αντίστοιχους επιμορφωτές - που λειτούργησαν ήταν

1) Εργαστήρι Γλυπτικής: Λόβουλος Κώστας

2) Εργαστήρι Ζωγραφικής: Τσαφή Αντιγόνη και Δαδαρούκα Μαρία

3) Εργαστήρι Θεάτρου: Ντουμπουρίδης Δημήτρης

4) Εργαστήρι Κεραμικής: Αραπάκη Μαρία

5) Εργαστήρι Μουσικής: Ζαγοριανός Άγγελος

6) Εργαστήρι Παραμυθιού: Θανοπούλου Μαρία

7) Εργαστήρι Σκάκι: Μαλγαρινός Σπύρος.

 

Τις δράσεις συντόνισε η Φιλόλογος, Γεσθημανή Καρατζαφέρη. Καθένας έδωσε τον καλύτερό του εαυτό. Πολύ μεγάλη και καθοριστική για τη συμμετοχή ήταν επίσης η βοήθεια των Διευθυντών αλλά και εκπαιδευτικών των Σχολείων των Λιμεναρίων όπως και πολλών ακούραστων εθελοντών που βοήθησαν με κάθε τρόπο. Στα εγκαίνια - και στις εργασίες- του «Θερινού Σχολείου Τέχνης» από την πλευρά του Δήμου παρέστη ο ίδιος Δήμαρχος Θάσου κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ ενώ πολύ σημαντικές ήταν και οι παρουσίες από το χώρο του πολιτισμού με κορυφαίες αυτές του Βασίλη Βασιλικού και του Χένρι Σκολιμόφσκι.


Φράσεις όπως «πέρασα τέλεια!» «θα ‘θελα να ξαναγίνει!» «Ξανά!» γέμισαν το βιβλίο εντυπώσεων του 1ου «Θερινού Σχολείου Τέχνης». Στην εποχή της κρίσης, που τα όνειρα των μεγάλων έχουν ξεθωριάσει, η ελπίδα ξαναγυρνά αν κοιτάξουμε προς τα παιδιά. Τα παιδιά τελικά έδωσαν με το δικό τους τρόπο την απάντηση για το τι είναι τελικά αυτό που μας λείπει και δίνει ξεχωριστό νόημα στην ανθρώπινη ζωή: η δημιουργία.

 

   

   

   

   

 


Παράλληλες εκδηλώσεις

 

Βιβλιοπαρουσιάσεις στις «Αποθήκες Μεταλλείων»

 

 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο» και η «Θασιακή Ένωση Καβάλας» συνδιοργάνωσαν μια σειρά από βιβλιοπαρουσιάσεις, στα Λιμενάρια της Θάσου, στις «Αποθήκες Μεταλλείων» ως παράλληλες εκδηλώσεις που εντάχθηκαν στο "ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΕΧΝΗΣ". Προηγήθηκε την Τρίτη 12 Ιουλίου η παράσταση-παρουσίαση με ποίηση, μουσική και τίτλο «Περί ποιήσεως και άλλων δαιμονίων» από το Σπύρο Μαλγαρινό και την Άσπα Γιαννουλάκη.


Την Τετάρτη 13 Ιουλίου παρουσιάστηκε το ιστορικό μυθιστόρημα της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΙΟΝΗ, «Τα δάκρυα της Πριγκιπέσας». Για το βιβλίο μίλησαν οι: Γόρδου -Τσιλογεώργη Ιωάννα, Φιλόλογος, Γεσθημανή Καρατζαφέρη, Φιλόλογος, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο θα διάβασε ο Σπύρος Μαλγαρινός.

 

Την Πέμπτη 14 Ιουλίου παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τα νεκρά περιστέρια και η μεγάλη έκρηξη - Μικρές Ιστορίες από το χώρο της Επιστήμης» του ΑΣΤΕΡΙΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ. Για το βιβλίο θα μίλησαν οι: Χεριστανίδης Γεώργιος, Δ/ντής Β/θμιας Εκπ/σης Καβάλας, Βλαστάρης Κων/νος, Δάσκαλος. Διαβάστηκε επίσης η ομιλία του Γεωργιάδη Νικόλαου, Δ/ντη Α/μιας ΕΚΠ/σης Καβάλας.

 

Το Σάββατο 16 Ιουλίου παρουσιάστηκε το βιβλίο «Αύγουστος Θεολογίτης ο Θάσιος πολιτικός» του ΔΗΜΗΤΡΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ. Μίλησαν οι: Αυγουστίδης Γιώργος, Σχολικός Σύμβουλος, Βλαστάρης Κώστας, Δάσκαλος. Πέρα από την παρουσία του κοινού στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, οι Αντιδήμαρχοι Ραφτόπουλος Παναγιώτης και Σωτήρης Μαλλιαρός, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αραπάκης Σταύρος, Βλαστάρης Μηνάς, Χρυσάφης Νίκος, Αρχοντίτσης Άγγελος.