ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ
“ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ”
Loading...    Please wait.

Τιμήθηκε το «σκάκι» στη Θάσο

Ο κορυφαίος σκακιστής Γιάννης Παπαϊωάννου και ο Αντιπροέδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Βασίλης Θεοδωρίδης

Μια ξεχωριστή μέρα στη Θάσο για το σκάκι και όχι μόνο ήταν το προηγούμενο Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011 και αφορούσε μια εκδήλωση στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου στον Πρίνο. Εκεί, σ’ έναν όμορφο χώρο και σε μια πολύ φιλόξενη ατμόσφαιρα τιμήθηκε ο κορυφαίος Έλληνας σκακιστής Γιάννης Παπαϊωάννου: τρεις φορές Πρωταθλητής Ελλάδας, με 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2009 με την Εθνική Ομάδα. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Πρίνου με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιμεναρίων «Το Κάστρο» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θεολόγου «Χατζηγιώργη», τον Προοδευτικό Μορφωτικό Σύλλογο Καλλιράχης «Μεταμόρφωση» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαριών «Η Γέννα». Επίσης, τιμήθηκε και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, Βασίλης Θεοδωρίδης από την Καβάλα, ένας άνθρωπος που όσοι τον γνωρίζουν, ξέρουν ότι έχει προσφέρει - κυριολεκτικά - τη ζωή του στο σκάκι. Στους τιμηθέντες δόθηκαν γλυπτά από μάρμαρο Θάσου του καλλιτέχνη Κώστα Λόβουλου. Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο δημοτικός Σύμβουλος Γ. Πλαφαδέλης. Μετά από μια παρουσίαση του βιογραφικού του Γιάννη Παπαϊωάννου που ζει στη Θεσσαλονίκη - η μητέρα του είναι από τις Μαριές - ακολούθησε το πιο ουσιαστικό ίσως κομμάτι της εκδήλωσης: Ο κορυφαίος σκακιστής αγωνίστηκε με τριάντα περίπου σκακιστές, κυρίως παιδιά σε ένα αγώνα «σιμουλντανέ», όπου αντιμετώπισε ταυτόχρονα τους αντιπάλους του. Στην εκδήλωση παρόν ήταν και ο Πασχάλης Καλδιτζόγλου που παραδίνει αυτή τη στιγμή μαθήματα σκάκι στο Πρίνο, στα Λιμενάρια και σύντομα στην Καλλιράχη, βοηθώντας σημαντικά στην εξάπλωση του πνευματικού αθλήματος στο νησί. Η εξάπλωση του αθλήματος έχει ιδιαίτερη σημασία σε ημιακριτικές περιοχές όπως η Θάσος καθώς αποτελεί μια δημιουργική διέξοδο για τα παιδιά και τους νέους. Ήδη αρκετοί μαθητές στο νησί προετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους στο Εθνικό Διασχολικό Πρωτάθλημα που θα γίνει στις 19 και 20 Μαρτίου, γεγονός που αποτελεί επιτυχία από μόνο του για τους νέους και το ίδιο το νησί.

 

Για τη σημασία που έχει το σκάκι έχουν γραφτεί πολλά και δίνεται ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στην παιδαγωγική του διάσταση: σε σχολικές περιφέρειες στη Γερμανία, πρόσφατα, εφαρμόζεται για να ενισχύσει τη διδασκαλία των μαθηματικών ενώ και στη γειτονική Τουρκία προωθείται συστηματικά η ανάπτυξη του στη μαθητική κοινότητα. Αξίζει να σημειωθεί όμως μια αναφορά που σχετίζεται με την ελληνική ιδιοσυγκρασία και τι μπορεί να προσφέρει το σκάκι. Πρόκειται για ένα άρθρο του Π. Παλαιολόγου με τίτλο «ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ» που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «ΒΗΜΑ» (πριν σαράντα πέντε, περίπου, χρόνια) και είναι ιδιαίτερα - μάλλον με τραγικό τρόπο – επίκαιρο. Αναφέρει μεταξύ άλλων για το σκάκι :


«Ένα μάθημα υπομονής σκέψεως, συγκεντρώσεως, προσοχής. Ούτε παραγγελία να το είχαμε. Ότι ακριβώς λείπει από τον Έλληνα… Άρνησις της τσαπατσουλιάς και της προχειρότητας… Άρνησις της πονηριάς, της απάτης, της ζαριάς, του καταφερτζισμού του κόλπου, της πλαγίας οδού της τρικλοποδιάς, των κλειστών χαρτιών, της μηχανής που στήνουμε, της εξυπνάδας, με την έννοια που δίνουμε στη λέξη, της ικανότητας δηλαδή να παρακάμπτουμε τις πόρτες και να μπαίνουμε από τα παράθυρα… Τέτοια μια επινόηση και να μην την ανακηρύξουμε εθνικό παιγνίδι μας ! Πόσο λίγο ξέρουμε τις ανάγκες μας»


Το σκάκι σίγουρα δεν αποτελεί πανάκεια και λύση για όλα τα προβλήματα αλλά αν κρίνουμε από την επικαιρότητα στη χώρα μας, αποδεικνύεται εκ των υστέρων, ότι δεν ακούσαμε τις προτροπές του άρθρου κι ότι … μάλλον δεν γνωρίζουμε τις ανάγκες μας.