ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ
“ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ”
Loading...    Please wait.

 

Σκουπίδια και λύματα: Μας αφορούν;
 

Tο περασμένο Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2007 o Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο» διοργάνωσε σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στα Λιμενάρια της Θάσου Παρουσίαση - Ανοιχτή Συζήτηση με θέμα «Σκουπίδια και λύματα: Μας αφορούν;»

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Δήμαρχος Θάσου
κ. Μερέσης Ελευθέριος, ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Καβάλας κ. Καλλιοντζή Θεόδωρου νομαρχιακός σύμβουλος κ. Βλαστάρης Μηνάς, ενώ χαιρετισμό του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης μετέφερε ο Αντιδήμαρχος κ. Τσολάκης Σταύρος. Επίσης παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος κ. Οικονόμου Θεόδωρος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πιπίνης Δημήτριος, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Δ.Δ. Λιμεναρίων κ. Παπαϊωάννου Δημήτριος, ο κ. Παντάζογλου Εμμανουήλ μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΘ, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Ζαφάρογλου Νίκος και ο Δασάρχης Θάσου κ. Βενέτης Αναστάσιος. Σημαντική ήταν και η εκπροσώπηση των τοπικών φορέων. Παρέστησαν οι Πρόεδροι: του Συλλόγου Επαγγελματιών Δ.Δ Λιμεναρίων κ. Παπαζιάκας Χρήστος, του Πολιστικού Συλλόγου Θεολόγου κ. Χατζησταματίου Σταμάτης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιράχης κ. Φάκας Αναστάσιος, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαριών κ. Φυλακτάκης Νικόλαος, του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Λιμεναρίων κ. Κυριώτης Βασίλειος, της Πυρασφάλειας Ν. Θάσου κ. Δεληστεργίου Βασίλειος και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Λιμεναρίων κ. Κοντογεωργίου Κων/νος.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητής κ. Τσιχριντζής Βασίλειος παρουσίασε τα ΦΥΣΙΚA ΣΥΣΤΗΜΑΤA ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ως μια από τις πλέον σύγχρονες επιστημονικές προτάσεις για τη διαχείριση λυμάτων με αποτελεσματικότητα, χαμηλό κόστος κατασκευής και λειτουργίας. Συγκεκριμένα τα Φυσικά συστήματα επεξεργασίας λυμάτων για την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων- που ενδείκνυνται για επαρχιακές και ημιαστικές περιοχές- βασίζονται στις φυσικές και βιολογικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο φυσικό περιβάλλον όταν το απόβλητο, το έδαφος, ορισμένα είδη φυτών, μικροοργανισμοί και η ατμόσφαιρα έρχονται σε επαφή. Η εφαρμογή τους :

– Είναι οικονομικά συμφέρουσα .
– Δεν απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό για την λειτουργία τους.
– Εγγυάται μακροπρόθεσμη, συνεχή και χωρίς προβλήματα επεξεργασία των αποβλήτων.
– Δεν παρουσιάζουν το έντονο πρόβλημα της δυσοσμίας που αντιμετωπίζουν οι συμβατικές εγκαταστάσεις, λόγω έλλειψης αναδευτήρων και της ροής των λυμάτων χωρίς ένταση.
– Απαιτούνται 2,5 τ.μ. ανά κάτοικο για τις εγκαταστάσεις τους.
– Συνιστώνται πλέον από πολλές Περιφέρειες της χώρας όπως την Κ. Μακεδονία και την Κρήτη αφού έχουν δοκιμαστεί και λειτουργούν με επιτυχία σε αρκετές περιπτώσεις πάνω από δεκαετία ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο λειτουργούν χιλιάδες.

Στην παρουσίαση έγινε αναφορά στο ότι με σχετικά μικρή δαπάνη, υπάρχει η δυνατότητα διαχείρισης των λυμάτων κατσίγαρου (λιόζουμου) των Ελαιοτριβείων με τα Φυσικά Συστήματα Επεξεργασίας.

Ακολούθησε συζήτηση κι αναπτύχθηκε ο προβληματισμός των κατοίκων για την αντιμετώπιση των δύσκολων προβλημάτων της διαχείρισης των λυμάτων απορριμμάτων καθώς πρόκειται για προβλήματα που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής δυσχεραίνουν την αναπτυξιακή πορεία του τόπου και γι’ αυτό απαιτείται η άμεση αντιμετώπιση τους. Επίσης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων και η ανάγκη για την άμεση κατά το δυνατόν σωστότερη διαχείριση τους έως τη κατασκευή και λειτουργία χώρου ΧΥΤΑ.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν και πιστεύει πως η Σχολή των Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου- που βρίσκεται στην Περιφέρεια μας και διαπρέπει στο χώρο της και πέρα από τα ελληνικά σύνορα- προσφέρεται ως ιδανική λύση για να προκύψουν συνεργασίες για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων, που πλέον αποτελούν όχι μόνο τοπική προτεραιότητα αλλά προτεραιότητα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα μετά την εκδήλωση τιμήθηκε ο κ. Τσιχριντζής Βασίλειος ως Πρόεδρος της Σχολής για την εθελοντική πενταετή προσφορά του σε σχολεία και φορείς του νησιού μαζί με τον συνεργάτη του Καθηγητή κ. Ουζούνη Κων/νο, που για λόγους υγείας δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Το συμπέρασμα της εκδήλωσης είναι ξεκάθαρο, σαφές κι αφορά όλους μας. Η σύγχρονη πλέον προσέγγιση του Περιβάλλοντος δεν αφορά πια μόνο την αισθητική του αξία αλλά και την οικονομική διάσταση του, καθώς ειδικά στον τομέα του τουρισμού αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στο οποίο βασίζεται η προσέλκυση τουριστών και κατά συνέπεια η λειτουργία των επενδύσεων. Από κάθε άποψη λοιπόν, αξίζει να προστατεύσουμε το πολύτιμο «κεφάλαιο» μας.